Indulnak a cukorvonatok az egyetlen magyar cukorgyárba

Indulnak a cukorvonatok az egyetlen magyar cukorgyárba

MTI
Megérkezett az első cukorrépavonat a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárába, ezzel megkezdődött a 2024. évi cukorrépakampány - tájékoztatta a Rail Cargo Hungaria (RCH) az MTI-t. Közleményükben azt írták: a cukortermeléshez betakarított termény mintegy felét az RCH fuvarozza vasúton, így a tavalyihoz képest tovább csökken a közúti szállítás aránya, mérsékelve a környezetszennyezést és a közutak leterheltségét. A piacvezető vasúti árufuvarozó vállalat a tervek szerint 2025. január végéig mintegy 40 magyarországi feladóállomásról 450 ezer tonna cukorrépát továbbít az egyetlen magyarországi cukorgyárba.

A társaság 25-28 vasúti kocsiból álló, alkalmanként 1300 tonna alapanyagot szállító szerelvényei több mint 150 ezer kilométert tesznek meg a feldolgozási kampány 130-135 napja alatt. Hetente átlagosan 24-25 cukorrépa-vonat közlekedik a magyar vasúti hálózaton, és nem ritkán a Rail Cargo Hungaria vonatai 450 kilométernél távolabbról is fuvaroznak majd terményt. Hangsúlyozták: a kampány lebonyolítása magas szintű logisztikai szervezettséget és együttműködést igényel az RCH és a gyár szakemberei között, a fuvarozást a vasúti infrastruktúrán folyó számos pályafelújítási munka nehezíti.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Magyar Cukor Zrt. korábban arról tájékoztatott, hogy partnerei az idén a tavalyinál mintegy 20 százalékkal nagyobb területen, több mint 15 ezer hektáron műveltek cukorrépát. A tenyészidőszak első felében - egészen júniusig - a cukorrépa termesztése szempontjából kedvezően alakultak az időjárási viszonyok, azonban az ezt követően jelentkező tartós hőhullámok a többi tavaszi vetésű kultúrához hasonlóan a cukorrépa állományokat is próbára tették. Az augusztusi hozambecslés hektáronként 57,2 tonna termést vetített előre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 30. 17:02