Sűrűn hullottak a víziszárnyasok, 15 milliárdos a kár

MTI
Főként a víziszárnyasokat pusztította a madárinfluenza, ezek tették ki az elhullott állatok 85-90 százalékát. A termelők kára elérte a 15 milliárd forintot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A madárinfluenza miatt 3,2 millió madarat kellett leölni, amelyek 85-90 százaléka kacsa és lúd volt. A vírusos betegség alapvetően az alföldi területeket érintette, hiszen ott van a magyar baromfiállomány jelentős hányada - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-vezérigazgatója az M1 csatornán.

A termelők közvetlen kára 15 milliárd forintot tett ki, az állam ezt 100 százalékban megtérítette. Annak érdekében, hogy a madárinfluenza kitörése megakadályozható legyen, a hatóságok folyamatosan ellenőrzik, hogy a termelők eleget tesznek-e a higiéniai és járványvédelmi előírásoknak - fűzte hozzá az elnök-vezérigazgató.

A közvetett károk - ami a tenyésztőknél, a feldolgozóknál és a kereskedelemben keletkeztek - elérik a 2-2,5 milliárd forintot. Erre kárenyhítési mechanizmust kívánnak kidolgozni az agrárkormányzattal együtt az unió egyetértésével - mondta a szakember. Csorbai Attila szerint október lehet az első hónap, amelyben már a tavalyihoz hasonló termékmennyiséget állíthat majd elő az ágazat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06