Teljesen megváltozhat a madarak éneke: ki nem találnád, mi áll a háttérben

Teljesen megváltozhat a madarak éneke: ki nem találnád, mi áll a háttérben

MTI
A fény- és zajszennyezéstől kialvatlan városi énekesmadarak énektudása, párzási képességei is romolhatnak - állapította meg egy új ausztrál kutatás. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Biology Letters tudományos lapban publikált tanulmány szerzői szerint jó okuk van feltételezni, hogy a madarak alváshiánya befolyással van az énektanulásra és emlékezetre, a párzásra és a területi viselkedésre. Minden eddig tanulmányozott állatnál - a medúzáktól és a laposférgektől a madarakig és az emlősökig - megállapították, hogy van alvásideje. Egy PhD-dolgozat részeként az ausztráliai szarkák és a pásztormejnók alvászavarait vizsgáló tanulmány szerint az emberek esetében az alváshiány befolyásolja a beszédet és a nyelvtanulást.

A madarak énekhangjaikat egymás felismerésére, párkeresésre és védekezésre használják a tanulmány szerint. A kutatók megjegyzik, hogy az alvászavar feltehetően hatással van a madarak hangadási képességeire és az énektanulásukra. Az alváshiány okozta hangváltozásoknak káros következményei lehetnek a madarak szaporodási sikerére, így a fennmaradásukra. Juliane Gaviraghi Mussoi, az Aucklandi Egyetem biológiai tanszékének doktorandusza, a tanulmány szerzője elmondta:

Ha rosszul alszunk éjjel, nehéz hatékonyan kommunikálni. A beszédük összefolyik, nehezünkre esik kifejezni a gondolatainkat. Úgy tűnik, hogy a madaraknak ugyanez a problémájuk.

A madarak területük védelmében, társkeresés közben és egymással kommunikálva énekelnek. A többek között fény- és zajszennyezés miatti alvási zavarok befolyásolhatják a madarak énekét, és ennek negatív következményei lehetnek a szaporodásukra, fennmaradásukra. Egyelőre azonban csak ismerkedünk azzal, hogy milyen hatásai vannak az álmatlan éjszakáknak a madárdalra  - mondta Mussoi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?