A NAV és a bankok buknak sokat a nagy malomcég csődje miatt

agrarszektor.hu
Csaknem 1,2 milliárd forint értékben hirdetett meg vagyonelemeket a csődbe jutott tatabányai Sikér Malomipari Zrt. felszámolási eljárásában a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. A nyilvános értékesítésen április 1-jéig nyújthatók be pályázatok. Biztosra vehető, hogy a bankok és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bukják a legnagyobbat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Március elején meghirdette az első vagyonelemeket a Sikér Malomipari Zrt. felszámolása kapcsán a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. A megpályáztatott vagyonelemek a Sikér bicskei és érsekvadkerti malomüzemeihez tartoznak. A bicskei ingatlanok és ingóságok (malom, ipartelep, gazdasági épület, illetve különféle malomipari gépek, berendezések) együttes irányára 1,1 milliárd forint, míg az érsekvadkerti üzemé (vagyis a malom, és a hozzá tartozó eszközöké) összesen 90 millió forint. A pályázatok benyújtására nyitva álló határidő április 1-jén jár le.

Az értékesítést ott kezdték meg, ahol a vagyonértékelő szakértő elkészült szakvéleményével - közölte az agrárszektor.hu-val Várday Zsuzsanna felszámolóbiztos. A teljes vagyoni eszközállomány felértékelése ugyanakkor még nem fejeződött be. A nyilvántartásba vett hitelezői igény eléri a 6 milliárd forintot, amelyből 700 millió forint készfizető kezesség miatti követelésből ered.

Bár még további vagyonelemek is meghirdetésre várnak, már most nyilvánvaló, hogy az összes hitelezői követelést nem lehet majd kielégíteni. A Sikér legnagyobb hitelezői közé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve három, zálogjoggal rendelkező bank tartozik. A pénzintézetek hitelezői igényét a zálogtárgyak értékesítéséből származó bevételből elégítik ki, de hogy pontosan mire számíthatnak, az majd a zálogjoggal terhelt ingatlan és ingó vagyon értékesítését követően, vagyis a realizált árbevétel ismeretében derülhet ki. Sok jót aligha várhatnak, hiszen a felszámolási eljárások az adós fizetésképtelensége miatt indulnak meg. Amennyiben tehát lehetőség nyílt volna a teljes hitelezői követelés kielégítésére, az erről szóló egyezség már a csődeljárás során megszületett volna.

Várday Zsuzsanna tájékoztatása szerint a hitelezői igények egyeztetése többségében befejeződött, csupán öt hitelezővel van még folyamatban egyeztetési eljárás. Ez valóban nem sok ahhoz képest, hogy összesen 204 - határidőig bejelentett - hitelezőt tartanak nyilván.

A bíróság tavaly júliusban szüntette meg a csődeljárást, miután a februárban fizetési haladékot kérő Sikér Malomipari Zrt.-nek nem sikerült megállapodnia hitelezőivel. A tízmilliárd forint feletti éves forgalmával az öt legnagyobb piaci szereplő közt számon tartott tatabányai cég ellen így indulhatott meg a felszámolási eljárás. A vállalkozás sorsát korábbi nyilatkozatok szerint a Széchenyi Bank bedőlése, a finanszírozó bankok és hitelbiztosítók visszalépése, a Gazdasági Versenyhivatal által kiszabott, több mint 300 milliós kartellbírság, és az ágazatban kibontakozott, egyre élesebb verseny pecsételte meg.

MTI-fotó: Sóki Tamás

A Sikér Zrt. tulajdonosa és vezérigazgatója Blázsik Ferenc volt, aki egy évtizeden át dolgozott a gyermelyi tésztagyárban, majd (betéti társaságként) 1992-ben alapította meg a Sikért. Fénykorában a Sikér 100 ezer tonnánál is több búzát vásárolt fel évente. Eltűnése szakértők szerint figyelmeztető jel arra is, hogy ha az ágazatban továbbra is elmarad a régóta esedékes lisztáremelés, akkor alighanem további csődök is várhatók.

A malmok most leginkább azzal küszködnek, hogy kigazdálkodják a januártól előírt kötelező béremelések többletköltségeit. Ennek érdekében a cégek többsége márciusban várhatóan megpróbálkozik azzal, hogy 5 százalék körüli mértékben emelje átadási lisztárait. A drágítás nélkül a termelés veszteségessé válna, mivel a béremelések többletkiadásai elviszik az eddigi szerény iparági nyereséget - indokolták az agrárszektor.hu-nak az áremelések szükségességét iparági szakértők.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?