Milliárdos támogatást kapnak a magyar méhészek: mentőövet dobnak a termelőknek

Milliárdos támogatást kapnak a magyar méhészek: mentőövet dobnak a termelőknek

MTI
Kiemelten fontos a hazai és az európai mézpiac védelme - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda az MTI-vel. A magyar méhészek védelmében bővült a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból igényelhető támogatások köre és megmarad a nemrégen bevezetett méhegészségügyi támogatás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közlemény szerint a méhészek, ahogyan az agrárágazat minden szereplője, számos kockázat és nehézség között végzik mindennapi munkájukat. Kiemelték, hogy a magyar kormány célja, hogy hatékony segítséget nyújtson a méhészek számára is. Ennek érdekében bővült a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból igényelhető támogatások köre és megmarad a nemrégen bevezetett méhegészségügyi támogatás.

A kormány által háromszorosára növelt vidékfejlesztési forrásoknak köszönhetően, soha nem látott mértékű lehetőség van a méhészek kezében is fejlesztések végrehajtására - írták. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos a közlemény szerint kiemelte, hogy az elmúlt évtizedben számos intézkedéssel segítették a méhészeket, amellyel a magyar méhészek versenyképessége javult idehaza és világszerte.

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program hároméves ciklusainak támogatási kerete folyamatosan emelkedik. A 2020 és 2022 közötti időszakban már mintegy 8 milliárd forint együttes hazai és uniós támogatási forrás áll rendelkezésre, ami az előző ciklushoz képest több mint 50%-os többlettámogatás biztosítását teszi lehetővé - sorolta Nyitrai Zsolt, hozzátéve, a magyarországi méhegészségügyi hálózat munkája nemzetközi szinten is kimagasló, közel 1000 méhész részesült méhegészségügyi képzésben.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy a méhészek a többi gazdálkodóhoz képest is egyedülálló mértékig részesülhetnek személyi jövedelemadó-mentességben. Magyarország ugyanis Európában egyedülálló módon bevezette idén a méh állatjóléti támogatást. A 3 éves program keretében összesen 10 milliárd forint forrás áll a méhészek rendelkezésére - fűzte hozzá az OMME elnöke.

Nyitrai Zsolt és Boross Péter egyetértettek abban, hogy az elmúlt évek intézkedései segítették a hazai mézfogyasztás növekedését, amelynek köszönhetően mára már több mint 1 kilogramm mézet fogyasztanak az emberek átlagosan éves szinten. Továbbra is szükségesnek látják a határozott fellépés az Európai Bizottságban a mézhamisítás visszaszorítása érdekében.

A Bizottság 2021 októberében ígéretet tett a mézkeverékek származásjelölési előírásainak felülvizsgálatára. Magyar kezdeményezésre megkezdődött a hatályos Mézdirektíva módosítása is, amelynek célja többek között az elfogadhatatlan méhészeti technológiák felszámolása. A cél az, hogy ne lehessen éretlen mézet elvenni a méhektől, és azt mesterségesen besűrítve a piacra juttatni. Mindketten egyetértenek abban, hogy a közös munkát folytatni kell, ezért az Agrárminisztériummal közösen előkészítik a korábbi együttműködési megállapodás megújítását. Mint írták,

a szomszédunkban dúló háború és az idei aszály ezt az ágazatot sem kímélte. Ezért is fontos, hogy az Agrárminisztérium 2021 elején az Európai Unióban elsőként vezette be a méhészek számára is nyitva álló mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszert. Az egyedülálló kockázatkezelési eszköz akár 70%-ban képes pótolni a méhészeti tevékenység során a csatlakozott termelők számára az önhibájukon kívüli okból keletkezett jövedelem-kiesésüket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06