Meglepő hírek érkeztek: durva, ami az élelmiszerárakkal történik

Meglepő hírek érkeztek: durva, ami az élelmiszerárakkal történik

MTI
Nőttek a globális élelmiszerárak márciusban havi összevetésben elsősorban a növényi olajárak emelkedése miatt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint. A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe hét hónap csökkenés után márciusban először emelkedett, 118,3 ponton állt, 1,3 ponttal (1,1 százalékkal) haladta meg a februárit, és 9,9 ponttal (7,7 százalékkal) maradt el a tavaly márciusi szinttől.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. A FAO gabonaárindexe 110,8 pont lett márciusban, 3,0 ponttal (2,6 százalékkal) alacsonyabb a februárinál, és 27,7 ponttal (20,0 százalékkal) maradt el a tavaly márciusitól. A búza világpiaci exportárai harmadik egymást követő hónapban csökkentek márciusban, elsősorban az Európai Unió, Oroszország és az Egyesült Államok közötti továbbra is erős exportverseny miatt. A bőséges készletek miatt Kína nem vásárolt búzát, ami szintén lefelé hajtotta az árakat. A növényi olajárindex átlagosan 130,6 pont volt márciusban, 9,7 ponttal (8 százalékkal) magasabb a februárinál, és egy éven belül a legmagasabb. A növekedés  főként a pálma-, szója-, napraforgó- és repceolaj magasabb világpiaci árának következménye.

EZ IS ÉRDEKELHET

 A tejárindex átlagosan 124,2 pontot ért el márciusban, ami 3,5 ponttal (2,9 százalékkal) magasabb, mint februárban, egyben már a hatodik egymást követő havi emelkedés, de 11,1 ponttal (8,2 százalékkal) elmaradt a tavaly márciusitól. A múlt hónapban a sajtok világpiaci árai nőttek a legnagyobb mértékben, de drágult a vaj is, miközben öt hónap emelkedés után először csökkent a tejpor ára. A húsárindex átlagosan 130 pont volt márciusban, 1,9 ponttal (1,7 százalékkal) magasabb lett, mint februárban és ezzel már a második egymást követő hónapban jegyeztek fel emelkedést. A húsárindex 1,7 ponttal 1,5 százalékkal) volt alacsonyabb a tavaly márciusinál.

Márciusban nőtt a baromfi-, a szarvasmarha- és a sertéshús ára, míg a juhhúsé csökkent. A FAO cukorárindex átlagosan 133,1 pont lett márciusban, 7,6 ponttal (5,4 százalékkal) volt alacsonyabb mint februárban, és ezzel először mértek csökkentést két hónap emelkedés után. A márciusi mutató 6,1 ponttal (4,8 százalékkal) múlta felül az egy évvel korábbi értéket. Gyengítette a cukor világpiaci árát, hogy fölfelé módosították a világ egyik vezető cukortermelő országának, Indiának a termelésére vonatkozó előrejelzés, és hogy Brazília jelentősen növelte exportját. Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 13,7 százalékkal csökkent a 2022. évi 14,3 százalékos emelkedés után.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?