Durván keveset esznek ebből a húsfajtából a magyarok, pedig nagyon egészséges

Durván keveset esznek ebből a húsfajtából a magyarok, pedig nagyon egészséges

agrarszektor.hu
A duplájára emelkedett a magyarok halfogyasztása a kilencvenes évek óta, de még mindig messze elmarad a világátlagtól. Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt . vezérigazgatója sem szívesen dicsekszik az évi 6-6,5 kilós fejenkénti fogyasztással, hiszen "a világ boldogabbik felén 20 kilogramm halat esznek meg évente". Ráadásul nálunk e mennyiség harmada a karácsonyi időszakra tehető, sokan pedig évente csak egyszer, ilyenkor találkoznak hallal a tányérjukon.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Lévai Ferenc szerint nekünk is fontos volna meredeken emelni a vízből származó élelmiszerek arányán, hogy a mozgásszegény életmódunkhoz igazítsuk a táplálkozásunkat, hiszen az átlagos fizikai aktivitásunk nem indokolja, hogy annyit és úgy együnk, mint egy bányász, kertész vagy akár egy halász - írja a 24.hu.

Nagyon örülnék annak, ha még az én életemben 10 kilogrammra emelkedne a fejenkénti halfogyasztás Magyarországon. Ezért csináltuk a HalPéntek kampányunkat, amivel azt szeretnénk elérni, hogy egy héten legalább egyszer fogyasszunk halat. Nagyon fontosak a beltartalmi értékei, erősíti az immunrendszerünket, és még senki nem hízott meg a haltól, annyit nem is tudnánk enni. Örülnék, ha sokaknak eszébe jutna péntekenként, hogy egy jó halétellel kéne zárni a napot

 - mondja.

A halászok munkája az adventi időszakban a legnehezebb, ilyenkor szinte naponta derékig gázolnak a kellemesnek nem nevezhető hőmérsékletű vizekben, hogy a megnövekedett keresletet ki tudják szolgálni. Lévaiék cége több helyen üzemeltet halgazdaságot, három éve pedig a tatai önkormányzattal összefogva az Öreg-tó halgazdálkodását is átvették. Az őszi szezon végén, az adventi időszak elején kezdődik a lehalászás, a halak betakarítása. Ilyenkor négyszer-ötször "húzzák meg a tavat", alkalmanként 300-400 mázsa közötti zsákmánnyal a hálóban.

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?