Érik a pálinka-háború: beszivároghatnak a magánfőzdék párlatai a magyar boltokba

Érik a pálinka-háború: beszivároghatnak a magánfőzdék párlatai a magyar boltokba

agrarszektor.hu
Folyamatos áremelkedéseket tapasztalhatnak a vásárlók az üzletekben, ám most úgy tűnik, hogy az élelmiszerek mellett újabb termék fog drágulni: ez pedig a pálinka lesz. A kereskedelmi pálinkafőzdéknek ugyanis árat kellene emelniük, de erősen kérdéses az, hogy vajon mit bír el a piac. Eközben erős a gyanú, hogy a magánfőzdékből is kerül kereskedelmi forgalomba párlat, ami rombolja a Covid-járvány miatt is nagy kieséseket elszenvedett főzdék piacát.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az idei rossz baracktermés már egy sorozatba illik: az elmúlt öt évből háromban elfagyott a sárgabarack. Ennek következtében a gyümölcsárak nagy mértékben megemelkedtek, melyet csak tetéz a magas infláció, az egyéb költségek emelkedése. Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke kifejtette, hogy az emelkedő árakon kívül a terméket sújtó jelentős adót is be kell építeniük az áraikba, de a fogyasztói ár további növelését a vásárlók többsége nem tudja tolerálni. Ráadásul a főzdék szeretnék a járvány miatti korlátozások következtében elmaradt forgalomból adódó veszteséget csökkenteni, s ebben az "újra játékba kerülni" törekvésben az áremelés nem feltétlenül alkalmazható - írja az Agrokép

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Mihályi László szerint egyértelműen árat kellene emelni, de a piac - a Covid előtti mértéket meg sem közelítő mértékű - újraindítása határozza meg, hogy milyen árat bír el a pálinka. A barackon kívül a többi gyümölcsöt szerencsére nem érintette igazán a kedvezőtlen tavaszi időjárás, átlagos termés várható, de az infláció azért itt is emelte az árakat. A barack termelésnél hosszú távon megoldást jelenthet a fajtaváltás: késői érésű barackfajtákat kellene telepíteni, így a virágzás is később lesz és nem tud elfagyni. A pálinka időarányos szabadforgalma a népegészségügyi termékadóm (neta) 2019-es bevezetése és a Covid-járvány miatt töredéke a 2019 előttinek, viszont az az idei forgalom nagyjából megfelel 2019 és 2020 hasonló időszakában mért forgalomnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A PNT elnöke elárulta azt is, hogy a párlatfőzés magánszemélyek által történő előállításának adómentességét sokan szabadságharcként élték meg. Azt pedig fontos kiemelni, hogy a Pálinka Nemzeti Tanács nem tekinti ellenségnek  a magánfőzőket. A PNT érdekvédelmi szervezet, amelyik az államkasszába adót befizető pálinka-előállítókat képvisel. A közterhek, melyek a szektor vállalkozásait terhelik, tehát fizetési kötelezettségeket jelentenek, az előállított termékek értékesítéséből befolyt bevételekből fedezik. Ha a piac, ahol ezek a vállalkozások működnek, beszűkül, akkor az értékesítési csatornák ezzel párhuzamosan csökkenek. Ezt rávetítve a magánfőzésre azt jelenti, ha nem tartják be a jogszabályokat a magánfőzők, és a jogszabályban meghatározott mennyiségnél többet állítanak elő, illetve azt kiviszik a piacra, akkor az a kereskedelmi főzdék forrásait fogja apasztani.

A bérfőzés adómentességétől a PNT azt reméli, hogy akik korábban a magánfőzőknél illegálisan főzettek, most visszatérnek a nagy szaktudású, ellenőrzött bérfőzdékbe. A pálinkapiac az elmúlt 2 évben nagyon megsínylette a Covid miatti zárásokat. A határok lezárásával eltűntek a turisták, a vendéglátóhelyek bezárásával elmaradtak a vásárlók, márpedig a kereskedelmi főzdék többsége vendéglátáson keresztül értékesíti a pálinkáit. A cégek elhalasztották rendezvényeiket, nem ajándékoztak karácsonykor. A pálinka-előállítóknak az év utolsó szakasza jellemzően nagyon erős, akkor termelik ki a következő év első negyedévének a bevételét is, mert az egy csendesebb időszak, de most ez a bevétel elmaradt. Ez mindenképpen negatívuma a pandémiának.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyanakkor a pálinkaszektor szereplői is próbáltak túlélni és alkalmazkodni, mint bárki más. Ennek következményeként az online kereskedelmi csatornák a pálinkáknál is megnyíltak, vagy ahol már működtek, ott nagyobb szerepet kaptak. A túlélést jelentette az is a pandémia kezdetén, hogy egyes főzdék kézfertőtlenítők gyártásába kezdtek. A keresleti oldalt idén nyár elejétől alapvetően a lassú nyitás jellemzi. A közösségi rendezvények száma a pandémia előttinek csak elenyésző része. Mihályi László arra is emlékeztetett, hogy a pálinkás szektor konkrétan az ágazatnak címzett támogatást nem kapott, legfeljebb élhetett egyes szélesebb körnek adott általános támogatással (például a járulékkedvezménnyel), de ez a veszteségekhez képest elenyésző volt.

A pálinka szabadforgalma a 2019-es neta-bevezetés és a Covid-járvány előtt évi 1 millió hektoliterfok körül alakult. Tavaly ez már a 600 ezer hektoliterfokot sem érte el. A magán- és bérfőzdék adómentessége is fogja nyilván befolyásolni az idei adatokat, bár az időarányos adatok alapján az idei forgalom nagyjából megfelel a tavalyinak, vagyis a legális pálinka-forgalom és -fogyasztás csökken. A magánfogyasztásra történő főzés, főzetés és az illegális forgalomból történő fogyasztás pedig vélelmezhetően nő, mivel az egy főre eső égetett szeszesital-fogyasztás évtizedek óta állandónak mondható, fejenként és évente 3,3-3,5 liter, abszolút (100 százalékos) alkoholban kifejezve.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?