Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Ha bemegyünk bármilyen élelmiszerboltba, észrevehetjük, hogy elképesztő árakkal találjuk magunkat szemben, ám sok esetben még ez sem fedi a valóságot. Lengyel Tamás, a GOF Hungary Kft. Dunaföldvári Malom malom igazgatójaa Portfolio Agrárium 2022 konferencián elmondta, hogy malmok mindig itt vannak, meghatározói a belföldi piacnak. Az áremelkedést jól mutatja, hogy elindultak egy 60 ezres búzaárral, amiből 100-120 ezres ár lett év végre. Ez után nagyon lassan tudott emelkedni a liszt ára, hiszen meg voltak kötve a szerződések a pékségekkel és más termelőkkel. Mondhatni, hogy Magyarország a búzát tekintve önellátó, mivel nagyon keveset kell importálni. A jó minőségű lisztre nagy az igény, a háború miatt kialakult az exportnyomás, ami a malmokat is nagyban érinti.
Muzsek András, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója felhívta egy mások fontos dologra a figyelmet: a csomagolóanyagra. Rengeteg a műanyag és papír a csomagolóiparban, a műanyag kis golyóknak is nagyon elszállt az ára, nem tudták elnyelni a költségnövekedést.
Kiemelte azt is, hogy a magyar élelmiszeriparnak az volt a húzóereje, hogy volt olcsó munkaerő, most már nincs, de lassan munkaerő sem. Komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy ukrán munkavállalókat hozzanak be, ennek több mint fele inkább Csehországba ment - az árképzést emiatt is újra kellett gondolni. Emellett a partnerség is elengedhetetlen.
- fogalmazott Szappanos Péter, a Pápai Hús Kft. ügyvezető igazgatója.
Hozzáfűzte, hogy nagyon fontos lenne az akár kisebb, de biztos profit. Hosszú távon senkinek sincsen előrelátása a sertést illetően, ezeket az oda-vissza hullámvasutakat senki sem tudhatja. Elég, ha csak a sertéspestisre gondolunk. Ki tudhatta ezt előre? - tette fel a kérdést. Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke kiemelte, hogy most rendkívüli helyzet van, amiben nem lehet alkalmazni az elmúlt 5-10 évben kialakult egyeztetési gyakorlatokat.
Muzsek András a kerekasztal-beszélgetés során elmondta, tudják fedezni a magyar igényeket mind pulykában, mind csirkében. Egy érdekes dolgot is megosztott, miszerint akkor tudnak árat emelni, ha a sertés ára is emelkedik. Ha egymás mellett vannak, egy 1500 forintos sertés mellett ott van 2500-as a pulyka, senki nem veszi meg. Ugyanakkor hatalmas kereslet indult a drágább csirkemellre és pulykamellre. Néhány hét alatt tulajdonképpen eltűnt az olcsó hús kategória. De hogyan reagál a piac? Megpróbálják helyettesíteni azt a drága csirkemellet, pulykamellet, emellett a piac elfogadott egy 20-25%-os áremelkedést. Ha ilyen mértékben emelkednek tovább az önköltségek, el fognak tűnni az olcsóbb hústermékek, mert egyszerűen nem lesz semmi olcsó. Szommer Gábor, a Fino-Food Kft. értékesítési és beszerzési igazgatója szerint a tejet és a tejtermékeket figyelembe véve nem lehet érzékelni, hol van még a plafon. Hektikus a helyzet, nem látnak előre. Azonban némi pozitívumról is be tudott számolni, mégpedig arról, hogy a vállalkozásuknak talán pont 2022 lesz a legsikeresebb éve. A generációváltás problémáiról sem szabad megfeledkezni, mint elárulta, nem fognak már heti 40-50 óra felett dolgozni az emberek, mint régen, mikor kora reggeltől késő estig űzték az ipart. Éppen ezért a robotizálni is szükséges, főleg úgy, hogy a munkaerő sem lenne elegendő, ennyi munkára pedig pláne.
Az élelmiszerárstopot illetően a szakértők mind egyetértettek abban, hogy az árstop nagyon hosszú ideig nem fenntartható, de egyelőre nem tudni, hogy meddig maradhatnak még velünk. Nagyon nehéz helyzetben vannak ezzel az intézkedéscsomaggal, nem látni azt a megoldást, ami mindenki számára elfogadható lenne. Be kell építeni az önköltségeket az árakba, akármennyire is fáj. A fenntartható üzemekhez és önellátáshoz el kell fogadni a növekvő árakat. Ha ez megtörténik, jó minőségű és egészséges élelmiszert tudnak biztosítani mindenkinek.
A Portfolio Agrárium 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:
- Óriási a nyomás a mezőgazdaságon: az orosz-ukrán háború csak tetézi a gondokat
- Kifizetési dömping a magyar agráriumban: fontos híreket közölt az Államkincstár
- Nesze neked magyar mezőgazdaság: az igazán nehéz évek csak most jönnek
- Beüt a háború hatása: a magas árak még biztos, hogy jó ideig velünk maradnak
- Koronavírus, infláció, háború - 9000 milliárd forint sorsa a tét a magyar agráriumban
- Ez fájni fog a vásárlóknak: durva áremelés jöhet az élelmiszerláncokban itthon
Képek forrása: Portfolio/Stiller Ákos