Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Amíg 2002-ben egy kilogramm termesztett gombáért átlagosan 227,7 forintot fizettek a felvásárlók, 2020-ra ez az összeg 264 forintra nőtt. A KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI adatai szerint a 2002-től 2010-ig tartó időszakban folyamatosan emelkedett a gomba felvásárlási ára, majd egy enyhébb visszaesést követően 2011-től meredeken megugrott, egészen a 2013-as csúcsig, amikor 380 forintot fizettek a felvásárlók a termesztett gomba kilójáért. Ezt követően azonban határozottan csökkenni kezdtek a felvásárlási átlagárak, és most alig valamivel magasabbak a 2006-os szintnél.
A gomba tápanyagokban gazdag, rendkívül egészséges, úgynevezett "superfood" kategóriába tartozó élelmiszer, ami iránt folyamatosan növekszik az igény. A magyar gombatermesztők támogatására kiírt, 20 milliárd forintos keretösszegű pályázatra 2021. szeptember 13-tól lehet benyújtani a pályzatokat.
Jelentősen nőtt viszont a magyarok gombafogyasztása. A magyar háztartásokban az egy főre jutó évi gombafogyasztás a 2010-es 0,7 kilogrammról 2017-re 1,0 kilogrammra nőtt, majd 2018-ban és 2019-ben 0,9 kilogrammra csökkent. Vagyis elmondható, hogy a vizsgált időszakban a magyarok gombafogyasztása összességében 28%-kal emelkedett.
Ami a statisztikából nem derül ki, hogy a lakosság tényleges, egy főre eső gombafogyasztása mennyi lehet, és hogy hol vannak a magyarok az európai uniós mezőnyben. Egy 2015-ös adat szerint az EU átlag gombafogyasztása 4 kg/fő/év körül alakul, és ez azóta - a vegetáriánus és vegán táplálkozás egyre népszerűbbé válásával - valószínűleg tovább növekedett. 2021 nyarán az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Kislépték Egyesülettel és a Pilze-Nagy Kft-vel felmérést indított a magyarok gombafogyasztási szokásainak megismerése érdekében. Az online felmérésről az Agrárszektor is beszámolt.