2024. november 21. csütörtök Olivér
Jelentheti-e az éghajlatváltozás a kolumbiai kávé végét?

Jelentheti-e az éghajlatváltozás a kolumbiai kávé végét?

Takarék Agrár24
Most még lehet, hogy Kolumbia a világ harmadik legnagyobb kávétermelője, de az éghajlatváltozás és az ebből eredő nehézségek új kihívások elé állítják az ottani termelőket. A kávé ellátási láncokban érintetteknek, és a kávé italok kedvelőinek is összegyűjtöttük a várható kihívásokat és a lehetséges megoldásokat egy blogbejegyzés formájában.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Egy új tanulmányban a tudósok modellek segítségével megjósolták, hogy az éghajlatváltozás hogyan hat majd a dél-amerikai ország kávétermelőire 2042 és 2061 között. A tanulmány azt mutatja, hogy azok a régiók, amelyek megélhetése a terménytől függ, a következő évtizedekben megtapasztalhatják a globális felmelegedés negatív következményeit.

A kávénövények hihetetlenül érzékenyek a kiszámíthatatlan időjárásra, ami - a World Coffee Research szerint - hatással van a megtermelhető kávébabok mennyiségére és minőségére is.

A 2020/21-es kávéévben a globális termelés a becslések szerint 1,9%-kal 172 millió zsákra emelkedik, az arabica termelés 5,2%-kal 102 millió zsákra nő. A robusta kávé termelése várhatóan 2,6%-kal 70 millió zsákra csökken. A világ kávéfogyasztása a 2019/20-as kávéévhez képest 2020/21-ben összességében várhatóan 1,3%-kal 167 millió zsákra nő, mivel az otthoni fogyasztás növekszik, ami ellensúlyozza a csökkenést. 
A meleg italok világpiaca csaknem 140 milliárd dolláros értéket képviselt 2018-ban, ennek több mint fele (80 milliárd dollár) a kávéból származik. A magyar felnőtt társadalom mintegy 85%-a napi rendszerességgel iszik kávét és többségüknek elképzelhetetlen, hogy a reggeli kávé rituális elfogyasztása nélkül indítsa a napját.

Az emelkedő hőmérséklet miatt Kolumbia azon területei, amelyek jelenleg a legjobb kávétermő helyek, hamarosan túl melegek és szárazak lehetnek ahhoz, hogy ezek a növények túléljenek. Azokon a területeken, ahol jelenleg csekély mennyiségű kávébabot termelnek, a jövőben a termelés növekedhet.

Az előrejelzések szerint az ország össztermése nem fog csökkenni, de az országos átlagok, a különböző régiók termelőinek eredményei között nagy eltéréseket mutathatnak.

"Az alacsonyan fekvő településeket negatívan fogja érinteni az éghajlatváltozás, és az ezeken a területeken élő termelők és családjaik ezreinek megélhetése kerül veszélybe, mivel a termelékenység az évszázad közepére valószínűleg a nyereségességi küszöb alá esik" - mondja Federico Ceballos-Sierra a tanulmány fő szerzője.

Az Európai Unió közel hárommillió tonna kávét importál uniós határokon kívülről - 10 százalékkal többet, mint tíz évvel ezelőtt. A hárommillió tonnányi behozott kávé értéke megközelítőleg 7 milliárd euró. 
A legtöbb Brazíliából érkezik, ez 915 ezer tonnát jelent, s az EU-s import 31 százalékát teszi ki. A második legnagyobb exportőr az unió számára Vietnam, 728 ezer tonnányi (25 százalék) termékkel. Dobogós még Kolumbia 193 ezer tonnával (7 százalék), majd Honduras, India és Indonézia következik. 
Látható tehát, hogy a világ legnagyobb exportőrei Latin-Amerikában találhatók, nem csoda, hogy a kávétermés növelése érdekében az iparág a kistermelők ösztönzésére helyezi a hangsúlyt a térségben. Ez viszonylag nehezen megy, ugyanis a nemzetközi kávészervezet adatai szerint világszerte csökken a kávétermés, a kereslet viszont emelkedik.

A kávétermelésnek fenntarthatóbbá kell válnia

A tengerszint feletti magasság a meghatározó tényező abban, hogy az éghajlatváltozás milyen hatással lesz arra, hogy a jövőben hol termeszthető a kávé. Egy 2015-ös tanulmány szerint a 2-3 fokos hőmérséklet-emelkedés világszerte a hegyekbe és az erdőrezervátumokba szorítaná az arabica kávébab termesztését.

A jövőben előnyösebb lesz a kávét magasabban, a hegyekben termeszteni. Így azok számára, akik megengedhetik maguknak, jó befektetés lehet földet vásárolni azokon a területeken. A kutatók szerint azonban a termelés nem költözhet folyamatosan egyre magasabb területekre. Az áthelyezés is drága, és nem feltétlenül opció annak az 550 000 kolumbiai kisbirtokosnak, akiknek jelenleg a termesztésből származik a jövedelmük. A világszerte értékesített kávé mintegy 80 százalékát kisbirtokokon termesztik Afrikában, Latin-Amerikában és Ázsiában.

Mi tehát a megoldás?

"A jövőbeni tanulmányok megvizsgálhatják a különböző alkalmazkodási stratégiákban rejlő lehetőségeket és azok költségeit, illetve értékelhetik, hogy mely lehetőségek a legjobbak" - mondja Dall'Erba. Ezek a stratégiák olyan lehetőségeket foglalnak magukban, mint az intenzívebb öntözés, a növények árnyékolása erdősávval, vagy a globális felmelegedésnek jobban ellenálló kávéfajták keresése. "A 40 éves horizonton túl, amelyre összpontosítunk, a kilátások az alkalmazkodás nélkül még borúsabbak lehetnek."

A tudósok szerint egy "elfeledett" kávénövény, amely melegebb körülmények között is képes növekedni, segíthet a jövőre nézve biztosítani az ital védelmét az éghajlatváltozással szemben. A kutatók szerint hamarosan a Stenophylla nevű ritka nyugat-afrikai vadkávét kortyolgathatjuk, amelynek íze olyan, mint az Arabica kávéé, de melegebb körülmények között terem. 
A hőmérséklet emelkedésével egyre nehezebb lesz jó kávét termeszteni. Tanulmányok szerint 2050-re a jó minőségű kávé termesztésére használt földek mintegy fele nem lesz termőképes.

Írta: Dózsa Gergely, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?