Új trendek hódítanak a mezőgazdaságban, óriási rájuk a kereslet

Új trendek hódítanak a mezőgazdaságban, óriási rájuk a kereslet

MTI
A globális élelmiszerigény drasztikus növekedése és a vízkészletek szűkössége miatt a mezőgazdasági technológiák piaca folyamatosan nő és 2030-ra meghaladhatja a 43 milliárd dollárt - közölte a Stylers Group információ-technológiai szolgáltató cégcsoport. Éppen ezért a mezőgazdaságban egyre nagyobb igény van az új agrártechnológiai megoldások iránt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A cégcsoport kiemelte a népességnövekedés és az ezzel járó dinamikusan növekvő globális élelmiszerigény, a vízkészletek szűkössége, és az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási körülmények miatt világszerte egyre nagyobb figyelem övezi az agrártechnológiai megoldásokat - írták. Egy 2022 decemberében megjelent tanulmány adatait ismertetve a Stylers Group közölte, hogy az agrártechnológiai fejlesztések élvonalában Dél-Ázsia jár, de a nyugat-európai államok és az Egyesült Államok is fejlett agrotech ökoszisztémával rendelkeznek. A szektorba érkező új befektetések értéke a 2018-as 1,1 milliárd dollárról 4,9 milliárd dollárra nőtt 2021-ben globálisan - derült ki a tanulmányból.

A agráriumban használt technológiák közül a legjelentősebb az IoT (dolgok internete, 19%), a robotika (17%) és a mesterséges intelligencia (14%), valamint a precíziós mezőgazdaság, amely drónok, szenzorok és más okoseszköz által gyűjtött nagy mennyiségű adattal segíti a döntéshozatalt - idézte a közlemény Gönczy Gábort, a Stylers ügyvezető-tulajdonosát. A cégcsoport szerint a legfontosabb agrotech trendek közül kiemelkedik az automatizáció és a robotizáció, amely az állattartásban és a növénytermesztésben is a hatékonyság növelésével jár. A fenntartható mezőgazdaság irányába mutatnak az olyan megoldások is, mint a beltéri növénytermesztés, vagy mikrocsepegtetés, amellyel akár 50%-kal is javulhat a vízfelhasználás.

A magyar agrár startupok is "jeleskednek" ezeken a területeken, például olyan fejlesztésekkel, amelyek alkalmasak a vízkészletek vagy a betakarított és betárolt termények minőségének monitorozására - írták. Egy magyar startup applikációjával a gazdák hatékonyabban védekezhetnek a rovarokkal szemben, egy másik magyar fejlesztésű program pedig innovatív megoldást biztosít a precíziós városi kertészetre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02