Agrármatek: Amit mérünk, az javul - tartja a mondás

Agrármatek: Amit mérünk, az javul - tartja a mondás

Takarék Agrár24
Ez a mondat már szlogenné vált, életünk minden területén tudunk rá példát mutatni. Mérnek az internetes keresőkben, hogy minél személyre szabottabb ajánlatokat kapjunk, megkérdezik az ügyfelek elégedettségét egyes vásárlások, igénybe vett szolgáltatások után, hogy javítani tudjanak a színvonalon, de manapság ez a visszamérés már ugyanúgy igaz a mezőgazdaságra is. Miért fontos a mérés? Mit nyerhetnek a gazdák? Többe kerülhet-e a leves, mint a hús?

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az ágazati elemzéseink egyik fontos része volt, hogy összegyűjtöttük a főbb termelési mutatókat, a jó, átlagos, átlag alatti termelési színvonalat jelentő értékeket, melyek a vállalkozások jövedelmezőségét leginkább meghatározzák. Agrár adatlapunk (2020 augusztus 22-i írásunkban bemutattuk) ezekre a mutatókra (átlagtermés, fajlagos takarmány felhasználás, kocaforgó, elhullás, éves tejtermelés, stb) kérdez rá. Azt tapasztaltuk, hogy ezen adatok nem mindig állnak rendelkezésre a vállalkozásoknál, leginkább a kisebb üzemméretű, egyszeres könyvvitelt vezetőknél, valamint bizonyos ágazatok esetében sem. Pedig nagyon hasznos tud lenni.

Azokban az ágazatokban, ahol feldolgozó üzemek, integrátorok erős befolyást gyakorolnak a termelésre, nagyobb a gazdaságos üzemméret, ütemezik a felvásárlást, ezek, a termelés színvonalát meghatározó mutatók beépültek az elszámolásba. Ezt láthatjuk a sertés és baromfi ágazatban, ahol a fajlagos takarmány felhasználás, elhullás, leadott átlagsúly képezi az árbevétel elszámolását, és prémium is jár, ha a kitűzött célt teljesítik.

Húsmarha ágazatban viszont ennek ellenkezőjét tapasztaltuk, országosan jellemző termelési mutatók, fajtánkénti adatok alig állnak rendelkezésre. Kevés gazdaságban történik adatgyűjtés a takarmányfelhasználásra, hízlalási adatokra, ezt még a kis üzemméret is erősíti. Pedig egyre többen fogalmazzák meg (Fajta Egyesületek, Agrárminisztérium), hogy a mennyiségi húsmarha tenyésztést fel kell váltania a minőségi marhahústermelésnek, ehhez pedig a termelés hatékonyságát kell növelni. Ennek megvalósításához a szakértelem mellett mérések, adatok, értékelések szükségesek.

Minden ágazatban számos technológia létezik a mérésre, adatgyűjtésre, akár high-tech eszközök is. Ilyen például a számítógép vezérelt takarmányadagoló, telefonnal mérlegelő szoftver, stb., melyek költségeit a kisebb gazdaságok nem tudják kigazdálkodni.

Mérlegekkel már rendelkeznek a gazdaságok. Indulásként az is elegendő, ha a takarmány felhasználást heti, napi szinten feljegyzik, esetleg mellette időjárási adatokat is rögzítenek. Ezekből több év alatt már a saját gazdaságra jellemző adatbázissal rendelkezhetnek. Ezek alapján lehet a takarmányösszetételen változtatni, ha például hidegebb a tél, vagy ha a szárazabb időjárás esetén legeltetés mellett hamarabb kell elkezdeni a takarmányozást. Ezek segítségével tervezhetőbbé válik a gazdálkodás, a likviditás, és nem utolsósorban az adott évi jövedelem is.

Írta: Sándor Gáborné - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?