Ezt eddig biztos nem tudtad: nem minden élelmiszer igényli ám a hűtést

Ezt eddig biztos nem tudtad: nem minden élelmiszer igényli ám a hűtést

agrarszektor.hu
Nagyon sokan reflexből a hűtőszekrénybe pakolnak minden élelmiszert a bevásárlás után, pedig nem kellene. Számos ennivaló csak feleslegesen foglalja a helyet a hűtő polcain, arról nem is szólva, hogy vannak köztük olyanok is, amelyeknek kifejezetten árt a hideg.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Vannak, akik bevásárlások után azonnal a hűtőszekrénybe teszik az élelmiszereket, pedig azok gyakran feleslegesen foglalják odabent a helyet, és sokszor az ízükből az, állagukból is veszítenek. Ebből következik, hogy sajnos gyakran a kukában végzik - írta meg a Dining Guide. Melyek azok az élelmiszerek, amiket kár hűtve tárolni? Íme, a lista:

Tojás: Amíg a tojást védi saját héja, vagyis nincs fizikai elváltozás a tojáson, nincs feltörve, addig szobahőmérsékleten is tárolható, egészen 20-21 fokig bezárólag, saját tartódobozában. Hiába vannak a hűtőszekrényekben tojásnak kialakított helyek, körülbelül 2 hónapig kamrában, az élelmiszereknek fenntartott tárolóban is jó helyen vannak.

Tepertő: Inkább csak hűvösben, sötétebb helyen tárolandó, például papírzacskóban, csatos üvegben. Ha a tepertő túlhűl, veszít illatából, a zsír dermedt lesz és az íze sem jön ki annyira. Forró nyári napokon azért érdemes eltenni a melegből. A tepertő hamar avasodhat (különösen fa vagy cserépedényben), ezért ebből sem érdemes sokat felhalmozni.

Banán: Teljesen felesleges neki a hűtés. 10-12 fok alatt ráadásul hamar megbarnul, pöttyössé válik és friss fogyasztás helyett maximum turmixba kerülhet.

Mangó: Hidegben lelassulnak az érési folyamatok, márpedig a mangó rendszerint úgy kerül a konyhába, hogy még 4-5 napos érés is kellhet neki. Elég csak betenni a gyümölcsös kosárba, esetleg egy papírzacskóba, hogy minél hamarabb fogyaszthatóvá váljon

Barackfélék: A hűtőben tárolt nektarin, őszi- és kajszibarack pillanatokon belül elveszítik a zamatokat. A gyümölcskosárban jó helyen vannak, egyedül arra kell odafigyelni, hogy sérült darab ne kerüljön közéjük.

Ezek egy része valójában nem igényli a hűtést (Fotó: Getty Images)

Avokádó: Az avokádókat rendszerint még ugyanúgy érni kell hagyni, mint a mangókat: papírzacskóban, száraz, szobahőmérsékletű helyen. A kemény avokádó nem érlelhető hűtőben, mert ezt a folyamatot blokkolja az alacsony hőmérséklet. Ha már szép puha, érett a növény, a hűtőben egy napot lehet még nyerni a felhasználásával. De nem szabad elfeledni, “felnyitva" hamar oxidálódik és friss zöld színe barnára változik, bár ezt pár csepp citrommal orvosolni lehet.

Paradicsom: Egyszerűen vége a friss zamatnak, ha az ember túlhűti a paradicsomot, ráadásul kásásodásra is hajlamosak lesznek, ha “fáznak". A paradicsom is rendben van szobahőmérsékleten, és nem is érdemes belőle nagyobb mennyiséget raktározni otthon.

Savanyúságok: A közvetlen napfénnyel nincsenek jóban, de pár hétig felbontás után is jól bírják a savanyúságok, ráadásul nagyobbacska üvegeikkel nem foglalnak helyet a hűtőben. Arra viszont ügyelni kell, hogy ne kerüljön szennyeződés kerül az uborka, cékla, káposzta levébe!

Hagymafélék: A fokhagymának, a vörösnek, a lilahagymának sem tesz jót a túl alacsony hőmérséklet. Az ásványi anyagokat, az illóolajokat, a karakteres aromákat mind elűzi a hűtős tárolás. Inkább száraz, jól szellőző helyen érdemes tárolni őket.

Vaj: A jó minőségű vajak néhány napig nyugodtan tárolhatóak szobahőmérsékleten is. Egészen más élmény, ha a reggelinek való kiflit vagy zsömlét puha, egyáltalán nem dermedt vajjal keni meg az ember. De sütés esetén is könnyebb vele dolgozni. Ízesebb, jobban kezelhető, megéri ezt a biztonsági szokást megváltoztatni, és puha vajat a konyhapulton tárolni.

Magvajak: A tápláló, proteinben gazdag természetes magkészítményeknek (mogyoróvaj, kesuvaj, mandulavaj) sem tesz jót a hűtés: nehezen lehet kenni őket, sokat veszítenek az ízélményből is. Igaz, felbontás után érdemes hamar felhasználni őket, az esetleges avasodás miatt, de sokkal élvezhetőbbek szobahőmérsékleten.

Lekvárok (magas cukortartalommal): Felbontatlanul feleslegesen foglalják a helyet a hűtőben, bőven jó nekik a kamrában, vagy a polcokon. Megbontás után az adagolásnál vigyázni kell, hogy ne menjen szennyeződés a lekvárba, mert már egy darabka vaj vagy morzsa is végzetes lehet, de a magas cukortartalom miatt nem kell félni a korai romlástól.

Csilis, csípős szószok: A csili sem csíp annyira, és könnyen veszít intenzitásából, ha hűvösön van. Mivel ezekben a készítményekben bőven van ecetsav, nem kell félni a korai romlástól.

Szójaszósz: Ellentétben a címkén olvasható "Felbontás után hűtve tárolandó!" figyelmeztetéssel, a szójasz, Worcestershire szószt, halszószt nem kell feltétlenül berakni a hűtőbe. Ezek ugyanis a magas sótartalmukból kifolyólag fél évet bőven kibírnak szobahőmérsékleten is.

Csokoládé: A legnagyobb eretnekség amit valaki a csokoládéval tehet, az a hűtős tárolás. Az édesség színét, ízét, állagát is megváltoztatja a hideg, ráadásul a kakaóvaj csak úgy vonzza magába a nedves környezetben lévő szagokat. Így történhet meg, hogy a hűtőbe rejtett felbontott tábla egy kis halas, sajtos aromatikát kap. Ráadásul élvezhetetlenné válik a hidegben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. november 24. 14:02