Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Európában az elmúlt évi adatokhoz képest az idén 19%-kal, 46,9 millióra csökkent a vágóhídra került kacsák száma, jövőre pedig további 2%-os visszaesés várható a hivatalos adatokból számolt előrejelzés szerint, írta meg a Világgazdaság. A földrész kacsavágásaiból Franciaország mintegy 80%-kal, míg Magyarország csaknem 8%-os arányban veszi ki a részét.
A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint az idei első fél évben a hazai baromfivágások száma 2,2%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül 47,5%-kal kevesebb libát és 30,1%-kal kevesebb kacsát vágtak.
- mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.
Ennek az az egyik oka, hogy a szélsőséges állatvédő mozgalmak fogyasztásromboló kampányai folyamatosan hátráltatják e gasztronómiai csúcstermék fogyasztását. A másik, ma még aktuálisabb ok az éttermek, vagyis a fogyasztás fő helyszíneinek a bezárása. A koronavírus-járvány miatt leállt a HoReCa-szektor, márpedig becslések szerint a liba- és a kacsamáj 70-80%-a elsősorban a gasztronómiában talált piacot.
- magyarázta Csorbai Attila.
A keresletet a koronavírus-járvány csökkentette drasztikusan, a kínálatra pedig a madárinfluenza hatott rendkívül negatívan. Az idén ez a betegség kőkeményen sújtotta a baromfiágazatot, elsősorban a víziszárnyasokat. A lúdállomány gyakorlatilag megfeleződött, a kacsák száma pedig a korábbinak a 70%-át éri csak el. A liba az egyik legmagasabb árú, prémium-baromfitermék, ezért a legnagyobb visszaesés ennél a baromfifélénél tapasztalható.
A szakértők szerint a mindennapi élet újraindulása, az éttermek kinyitása után is csak lassan emelkedik majd a májfogyasztás. Ennek az a magyarázata, hogy a liba- és a kacsamáj nem alapvető élelmiszer. A karácsony nagyon fontos időszak a hízottmáj-fogyasztásban, de kérdés, hogy e termékek hogyan kerülnek majd be a kiskereskedelmi láncokba. A termelők most megpróbálják ide átirányítani az értékesítésüket, felértékelődtek a számukra ezek a piacok, annak ellenére is, hogy nem fizetnek olyan jól, mint a gasztronómia.
Csorbai Attila szerint új egyensúlynak kell kialakulnia a piacon, a keresletben, a termelésben és az árakban. A szakértő úgy véli, a nagy fokú piacvesztés miatt a baromfiágazatban is indokolt lenne egy ahhoz hasonló kormányzati beavatkozás, munkahelymegtartó támogatás, bér- és járulék-átvállalás, amilyen a vendéglátás és a turizmus területén történt.
Nagy kérdés, hogy lesznek-e újabb madárinfluenza-járványok, mert ezek ismét alapjaiban rengetnék meg az ágazatot. Az országos főállatorvos november közepén Magyarország teljes területét nagy kockázatúnak minősítette a madárinfluenza előfordulása szempontjából, és ismét elrendelte a baromfifélék zártan tartását. Ezt azzal indokolta, hogy Európában újra megjelent a madárinfluenza magas patogenitású vírusa. Magyarország egyébként csak nemrég, szeptember 8-án nyerte vissza a madárinfluenza-mentes besorolását.