Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Jó minőségű, finom, de az átlagnál kevesebb meggytermésre számítanak a gyümölcstermelők, az elmúlt két évi gyenge termés után az idén a nagyon sikeres virágzás alapján kiváló termést vártak, 80-90 ezer tonnára számítottak, de a terméskötődés végül gyenge lett, a nagymértékű korai gyümölcshullás után csak közepes, 60-70 ezer tonna körüli mennyiség várható. A termesztők azonban azt remélik, hogy a száraz, meleg időjárás jó gyümölcsminőséget eredményez. A cél pedig az, hogy minél többen termelőktől vásároljanak meggyet, ezzel is segítve az ágazatot, valamint megismertessék a fogyasztókat a meggy pozitív élettani hatásaival. A meggy a nyár egyik hűsítő csemegéje, kiváló antioxidáns, természetes vírusölő, ráadásul sokféleképpen felhasználható - éppen ezért, fontos lenne, hogy sokat fogyasszunk belőle.
Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.
Egekbe szöknek az árak
Sajnos már-már hozzászokhattunk ahhoz, hogy az elmúlt évek során drasztikusan emelkedtek az árak, ez pedig különösen igaz a zöldségekre és a gyümölcsökre. A meggy esetében is jól látszik a drágulás: 2010 és 2019 között néhány évet leszámítva viszonylag stagnáltak árak, ám 2 évvel ezelőtt hatalmasat ugrottak, mára már pedig közel két és félszeresére nőtt a piaci átlagár 2010-hez képest.
Nem eszünk belőle eleget, pedig kellene
Az egészség- és a környezettudatosság egyaránt amellett szól, hogy a kosarakba minél több magyar meggy kerüljön. A belföldi gyümölcsfogyasztás átlaga még mindig nem érte el az ajánlott 400 grammos napi mennyiséget, és a fogyasztók nemcsak magukkal tesznek jót, hanem a magyar termelőkkel is, ha friss meggyet vesznek. Hazánkban évente 60-90 ezer tonna meggy terem, ebből 10-15 százalék kerül piacra friss gyümölcsként. A konzervipar részesedése körülbelül 50 százalék, a többit a hűtő- és fagyasztóipar, valamint a sűrítmény- és légyártás használja fel. Az EU meggybefőtt-fogyasztását csaknem 60 százalékban magyar áru fedezi. Azért is ajánlott a meggyfogyasztás, mert rendkívül értékes gyümölcs, különösen gazdag A, B és C vitaminban, rost- és antioxidáns-tartalma magas, ezen felül sok magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat tartalmaz. Segít az álmatlanság, számos emésztőrendszeri, szív- és érendszeri betegség megelőzésében.
Megállíthatatlanul csökken a termés is
Magyarországon szinte kizárólag itt termelt meggyet kapni, máshonnan elhanyagolható mennyiség kerül az áruházakba. A meggy belföldi termőterülete körülbelül 14 ezer hektár, csaknem 3200 termelőnek biztosít megélhetést, termésmennyiségben pedig csak az alma előzi meg. Az elmúlt években viszont jelentősen visszaesett a betakarított termés száma, ami összefüggésben áll a szélsőséges időjárási viszonyokkal és a termesztési nehézségekkel.
A grafikonon is jól látszik, hogy hatalmas visszaesés tapasztalható a betakarított termések éves átlagai között, ez a csökkenő tendencia pedig idén ha nem is folytatódik, de túl nagy növekedést sem lehet majd igazán tapasztalni. Hazánkban közel 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves termés - évjárati hatásoktól függően - alapvetően 60-90 ezer tonna között ingadozik. Ennél tavaly és tavalyelőtt kevesebb termett. A hazai lakossági meggyfogyasztás átlagosan évi 15 ezer tonna, ennek 30 százaléka a friss meggy. A szokatlanul késői szezonkezdet mindenképpen az átlagosnál rövidebb meggyszezont sejtet, de bíznak abban, hogy a száraz, meleg időjárás - az előző évektől eltérően - most jó gyümölcsminőséget eredményez, ami "tágabbra nyitja" a piacokat és segíti a hatékony szüretet, valamint a feldolgozást.