Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Január 1-jétől adómentessé vált a pálinkafőzés mindazok számára, akik maximum 86 liter, 50 fokos párlatot állítanak elő akár házi, akár bérfőzdei körülmények között. A hírről az Agrárszektor is beszámolt.
Az otthon főzőknek ezentúl nem szükséges a literenkénti 700 forintos adójegyet kiváltaniuk, amennyiben nem lépik túl a jogszabályban rögzített mennyiséget. Ugyanilyen mértékben csökkentek idén a bérfőzdék árai is, mert míg tavaly 1800 forint körüli összeget kellett fizetni egy liter 50 fokos párlatért, mostanra ez átlag 1100 forintra esett. A teljes mennyiséget kihasználó pálinkafőzés éves szinten így 60200 forinttal kerül majd kevesebbe, írta meg a HelloVidék a Boon.hu értesülései alapján.
A magánszemélyek viszont továbbra sem értékesíthetik az így előállított párlatot. Nyilasi Béla, a Mámor Pálinkaház főzőmestere elmondta, hogy az adómentesség bevezetése vélhetően tovább fogja növeli a pálinkafőzési kedvet, hiszen az elmúlt években az adójegyváltási kötelezettség ellenére is nőtt a nyilvántartásba vett házifőző-készülékek száma, ami 2020 tavaszán meghaladta a 26 ezret. A házi lepárlás azonban nem igazán jelent konkurenciát a bérfőzdéknek. A szakember hozzátette, hogy folyamatosan érkeznek hozzájuk a megrendelők, jelenleg az időben cefrézett almát, a kései körtét, a birset és ezek vegyes változatát főzik.
A főzőmester úgy tapasztalja, miután januártól nagyjából ezer forintba kerül literenként a bérfőzött pálinka, most sok otthon kísérletező tér vissza az ellenőrzött körülmények között készülő minőséghez. Nyilasi Béla ismertette, hogy a főzdében tavaly egy liter 50 fokos pálinka előállítási ára 1885 forint volt, januártól ez már csak 1150 forintba kerül. Az utóbbi időben azonban a 48 fokost részesítik előnyben, ami literenként 1108 forint. A lényeg nem az alig 50 forintos árkülönbség, hanem az, hogy a párlatnak ennél a szeszfoknál még megvan a házipálinka-ereje, viszont sokkal illatosabb, élvezetesebb, közölte a főzőmester.
Otthoni körülmények között 350-450 forintba kerülhet egy liter pálinka előállítása. A szakember szerint kérdéses azonban, hogy miként tudnak megfelelni az 100-200 ezer forintos, otthoni felhasználásra vásárolt szerkezetek az egészségügyi előírásoknak. Nyilasi Béla szerint a gyümölcsből készült párlat elkerülhetetlenül tartalmaz metanolt, aminek határértékét a hazai szabályozás szerint hektoliterenként 1000-1350 gramm között kell tartani, mert efölött egészségkárosító hatása van. A főzőmester hozzátette, hogy a komoly berendezéseket használó főzdék ezt tudják teljesíteni.
A 2021-es év újrarajzolja a pálinka piacát. Különösen azok a kereskedelmi főzdék vannak most veszélyben, amik elveszítették a turizmushoz és a vendéglátáshoz kötött megrendelői körüket, mondta Takács László, a Quintessence pálinkaverseny igazgatója. Ezek a főzdék a pálinka mellett most más típusú alkoholok felé is nyitni kényszerültek, így termékfejlesztésként felkerült például a rum és a whisky is a palettájukra. A szakember szerint elgondolkodtató tendencia, hogy ma 40-féle gint állítanak elő Magyarországon, de bízik abban, hogy ez az új trend nem megy a pálinka rovására.