Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek segítséget nyújthatnak a testsúly karbantartásában, amikor cukor helyett, az egészséges táplálkozás és életmód részeként használják - szögezi le a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) állásfoglalása. Egy új kanadai kutatás következtetéseit kívánják ezzel megcáfolni, amely szerint a mesterséges édesítőszerek hosszú távon kapcsolatba hozhatók az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának növekedésével.
Az ISA szerint viszont nincs olyan publikált, ellenőrzött klinikai vizsgálat, amely arra utalna, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek fogyasztása elhízást okozna, vagy más negatív egészségi hatással járna. A kanadai Manitoba Egyetem kutatóinak állításaival szemben a vizsgálatok lényegükből fakadóan nem nyújthatnak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek összefüggésbe hozhatók az elhízással és a szívbetegségekkel, hiszen az ilyen típusú vizsgálatok megállapításai egyrészt torzítanak, másrészt a fordított ok-okozati összefüggések sem zárhatók ki.

A kanadai megfigyeléses vizsgálat - az ISA véleménye szerint - tévesen jutott arra a következtetésre, hogy a túlsúlyos vagy elhízott emberek, cukorbetegséggel, vagy más, az elhízás következtében kialakuló egészségügyi problémával élő személyek gyakrabban fogyasztanak alacsony kalóratartalmú édesítőszereket. Ez a magatartás és stratégia ugyanis azzal a céljukkal függ össze, hogy csökkentsék kalória- és cukorbevitelüket, ami az ilyen egészségi állapotú emberek esetében általános táplálkozási ajánlás.
A véletlenszerűen végzett, ellenőrzött klinikai vizsgálatok bizonyítékai viszont egyértelműen rámutatnak az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek súlycsökkenésben és a megfelelő testtömeg fenntartásában megmutatkozó mérsékelt előnyére. A hosszabb időtartamú vizsgálatoknál nagyobb súlycsökkenés és súlyfenntartás figyelhető meg alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használata mellett - emeli ki az ISA állásfoglalása.