Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Ugrásszerűen megnőtt a feldolgozóüzemekbe eljuttatott nyerstej mennyisége Európában az utóbbi években. 2011 és 2020 között az Európai Unió több tagállamában is jelentős, gyakran 10% fölötti növekedést regisztráltak a termelésben - derült ki az Eurostat adatbázisából.
Németországban a vizsgált időszakban 11%-kal nőtt feldolgozóüzemekbe eljuttatott nyerstej mennyisége. Míg 2011-ben több mint 29,3 millió tonna nyerstejet szállítottak el, ez a mennyiség 2020-ig gyakorlatilag folyamatosan nőtt, amikor is megközelítette a 32,6 millió tonnát. Ezzel szemben a franciáknál 2011 és 2020 között inkább stagnált a termelés. A vizsgált időszak elején ez meghaladta 24,6 millió tonnát, és a következő években előbb egy enyhe csökkenést, majd egy komolyabb növekedést regisztrált az Eurostat. Aztán azonban ismét jött egy visszaesés, és 2020-ra épp, hogy elérte a 2011-es szintet a francia tejfeldolgozó üzemekbe beszállított nyerstej mennyisége.
Hollandia ezzel szemben a németekét is meghaladó növekedést produkált, a vizsgált időszak elején a feldolgozókba eljuttatott nyerstej mennyisége (11,6 millió tonna) 2020-ra megközelítette a 14 millió tonnát, 2016-ban és 2017-ben pedig meg is haladta azt. De még a vizsgált időszak végén is egy csaknem 20%-os termelésnövekedést mért az Eurostat, ami mindenképpen figyelemre méltó. Ennél visszafogottabban emelkedett az olaszok termelése, amely 2011-ben 10,3 millió tonna körül mozgott, majd a következő években szinte folyamatosan növekedve 2018-ra megközelítette a 12,1 millió tonnát, 2020-ban pedig csaknem 11,9 millió tonna volt. Vagyis a vizsgált időszakban 16%-os növekedést volt tapasztalható az olaszoknál a feldolgozókhoz beszállított nyerstej mennyiségét illetően.
Magyarország a nyerstej-előállítás tekintetében az Európai Unió középmezőnyébe tartozik, de annak is inkább az alsó részébe. Ennek ellenére az Eurostat adatai alapján 2011 és 2020 között a magyarok nyerstej-előállítása is növekedett. Amíg a vizsgált időszak elején Magyarországon 1,3 millió tonna nyerstej jutott el a feldolgozóüzemekbe, ez a mennyiség évről évre folyamatosan nőtt, 2020-ra pedig elérte az 1,6 millió tonnát is. Ezzel Magyarország több mint 24%-os termelésnövekedéssel büszkélkedhet.
Ezzel szemben a fogyasztói tej előállítása több uniós tagállamban is csökkenő tendenciát mutat. Németországban a vizsgált időszak elején, 5,2 millió tonna fogyasztói tejet állítottak el a feldolgozó üzemekben, de ez a mennyiség folyamatosan csökkent, és 2020-ra már csak alig 4,6 millió tonna volt, ami 13%-os visszaesést jelent. Spanyolországban mindössze 3%-os volt a csökkenés, a 2011-es 3,7 millió tonnáról a vizsgált időszak végére 3,6 millió tonnára esett vissza a fogyasztói tej termelése.
Látványosabb volt a csökkenés Franciaországban, ahol több mint 9%-ot esett vissza a termelés. Amíg 2011-ben 3,4 millió tonna fogyasztási tejet állítottak elő, addig 2020-ra ez már csak 3,1 millió tonna volt. Németországhoz hasonlóképpen alakult a termelés Olaszországban is. Itt a vizsgált időszak elején még közel 2,7 millió tonna nyerstejet állítottak elő, ám ez 2020-ra 2,3 millió tonnára esett vissza, vagyis itt is 13%-os visszaesést regisztrált az Eurostat.
Magyarországon viszont ezzel ellentétes trendet mértek, hazánkban 2011 és 2020 között nőtt a fogyasztói tej előállítása. Míg a vizsgált évtized elején több mint 345 ezer tonna fogyasztói tejet állítottak elő a magyar feldolgozóüzemekben, ez a mennyiség 2020-ra megközelítette az 557 ezer tonnát is, összességében tehát 61%-kal nőtt a termelés.